[O1] Zrywa trakcję ...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bartholemaus
    Drive
    • 2009
    • 51

No rzeczywiście - też ważą po 1300 kg i więcej nawet. Ale mnie już nawet nie o ta masę chodziło (choć również) ale o to jak ona jest rozłożona i jak bardzo ona dociska tylną oś. Popatrz na Octavię z boku - widzisz jak bardzo ku środkowi auta ma przesuniętą tylną oś. Jaki jeszcze zza tylnego nadkola wystaje kawał auta. Golf ma tylną oś i 10 cm dalej kończy się już całe auto a tutaj mamy jeszcze z pół metra - to bardziej miałem na myśli. To pewnie wpływa na to że oś tylna jest ciężka i przednia, mimo że cięższa, to przy większej sile na koła zrywa trakcję bo musi ciągnąć mocno dociążoną tylną ośkę... Mam nadzieję że rozumiesz o co chodzi. A co dopiero jakby była ostra zima - śnieg i np 5 osób na pokładzie - to już nawet na równym będzie ciężko ruszyć
    Bardzo ciekawe jaki jest stosunek masy przedniej i tylnej osi - ile procent masy jest z przodu a ile z tyłu - pewnie gdzieś 60/40 ale dokładnie jak to się ma...?
    Samochód też ma duszę...

Komentarz

• locaj85
      Rider
      • 2009
      • 482

eeeee... OCTAVIA ma raczej kiepski rozklad masy- to nei BMW i wrecz jak troszke dociaze tlyna os to mi sie lepiej prowadzi auto, szczeolnie na ori zawieszeniu... dupa tak nie lata

a z ta 2 to ja przy wlaczonym ASR tez potrafie zerwac afalt i to na 205 latem na suchym

Komentarz

• sh3v
        Rider
        • 2008
        • 410

Zamieszczone przez locaj85
        a z ta 2 to ja przy wlaczonym ASR tez potrafie zerwac afalt i to na 205 latem na suchym
        wow, prawdziwy rajdowiec

Komentarz

Pracuję...