No rzeczywiście - też ważą po 1300 kg i więcej nawet. Ale mnie już nawet nie o ta masę chodziło (choć również) ale o to jak ona jest rozłożona i jak bardzo ona dociska tylną oś. Popatrz na Octavię z boku - widzisz jak bardzo ku środkowi auta ma przesuniętą tylną oś. Jaki jeszcze zza tylnego nadkola wystaje kawał auta. Golf ma tylną oś i 10 cm dalej kończy się już całe auto a tutaj mamy jeszcze z pół metra - to bardziej miałem na myśli. To pewnie wpływa na to że oś tylna jest ciężka i przednia, mimo że cięższa, to przy większej sile na koła zrywa trakcję bo musi ciągnąć mocno dociążoną tylną ośkę...
Mam nadzieję że rozumiesz o co chodzi.
A co dopiero jakby była ostra zima - śnieg i np 5 osób na pokładzie - to już nawet na równym będzie ciężko ruszyć 
Bardzo ciekawe jaki jest stosunek masy przedniej i tylnej osi - ile procent masy jest z przodu a ile z tyłu - pewnie gdzieś 60/40 ale dokładnie jak to się ma...?

Bardzo ciekawe jaki jest stosunek masy przedniej i tylnej osi - ile procent masy jest z przodu a ile z tyłu - pewnie gdzieś 60/40 ale dokładnie jak to się ma...?
Komentarz